Minimalism som inredningsstil

Vi lever i ett överflöd. Men hur behöver vi egentligen? Genom att utesluta allt det onödiga har en stor skara inredningsexperter anslutit sig till minimalismen. Men hur skapar man ett minimalistiskt hem, utan att förlora sin känsla av hemtrevnad och trivsel?

 

Välj material med omsorg

När man bara har ett fåtal produkter, är det desto viktigare att de möbler man har skapar en känsla av värme och liv. Exempelvis rustika trämöbler som slipats lena genom sina långa period av användning.

 

Välj gärna en större matta

Med en minimalistisk inredning får ofta golvet ett större fokus. Om du väljer att ha en matta, så välj därför gärna en modell större. Den kommer synas väl och skapa en ombonad stil, trots det sparsmakade möblemanget.

 

Melerade färger

Färger som skiftar i nyanser, som är melerade, känns ofta mer levande. Varmt och levande är två ledord, man ofta söker efter i den minimalistiska inredningen.

 

Vad strävar man efter i ett minimalistiskt hem?

  • Bara ett fåtal möbler som är viktiga för hemmet. I exempelvis vardagsrummet kan det kan röra sig om en bekväm soffa, ett litet soffbord och några ljuskällor.
  • Ytor fria från plock och skräp, ansamlingar av papper, prydnads- eller bruksartiklar.
  • Kvalité och inte kvantitet. Minimalisten väljer sina ägodelar med omsorg, och omger sig bara av saker som hon eller han verkligen uppskattar och gärna använder.

 

För vem passar ett minimalistiskt hem?

Bor man i Japan eller någon annan stans där många människor ofta lever på små ytor, så är den minimalistiska stilen inte alls främmande.

 

Minimalism lämpar sig också utmärkt för de som prioriterar ett lättstädat hem. Att städa ett så här enkelt och sparsmakat hem går på ett ögonblick. En kvalsterallergiker har exempelvis riktigt goda möjligheter att hålla rent, genom att de få möbler man valt ändå är vänliga för allergiker, samt att golven blir betydligt lättare att våttorka om de inte upptas av för mycket möbler och prylar.

 

Den som är ekonomisk kan också lätt se fördelarna i ett minimalistiskt hem. Den som inte strävar efter att fylla sin omgivning med materiella ting, har mycket pengar att spara jämfört med andra.

Posted on: december 19, 2016, by : Andreas