Låna eller dela upp soffan i mindre bitar?

Låna eller dela upp soffan i mindre bitar?

När den dyrare soffan, sängen eller bokhyllan ska köpas in kan behovet finnas att dela upp betalningen i mindre delar. Många av heminredningsaffärerna erbjuder olika avbetalningslösningar vilka ibland kan vara fördelaktiga – men ibland vara riktigt dyra. Ett annat alternativ är att teckna ett lån hos en annan aktör.

Delbetalning

Genom samarbeten med kreditbolag är det mycket vanligt att butiker erbjuder sina kunder avbetalning. Man kan då exempelvis välja att betala av vara på allt från 2 månader till 24 månader. Det är inte ovanligt att avbetalningen är räntefri under en viss period. Men var uppmärksam på de kostnader som uppkommer för ofta innebär denna räntefria avbetalning både uppläggningsavgift och aviavgift.

Ett exempel är att avbetalningen är både räntefri och avgiftsfri så länge som den sker på 1-3 månader. I dessa fall är det absolut det bästa alternativet eftersom det inte uppkommer några andra kostnader.

Samtidigt brukar det erbjudas räntefri delbetalning om man väljer att delbetala på exempelvis 3-12 månader. Men i dessa fall är det inte avgiftsfritt. En av de större inredningsbutikerna online tar exempelvis 295kr i uppläggningsavgift och 29kr i aviavgift. En person som väljer att delbetala under sex månader kommer därför att ha betalat ca 450kr i avgifter. På hemsidan står det ett exempel där man lyfter fram att en person som delbetalar 10 000 kr under 12 månader får detta räntefritt men att den effektiva ränta blir hela 14,30%. Detta just på grund av alla avgifter.

Det dyraste alternativet gällande avbetalning är om man väljer de längre avbetalningsperioderna (12-24 mån). Hos flera inredningsbutiker handlar det om ca 20% i nominell ränta vilket är mycket högt.

Lån

Ett alternativ mot att delbetala sina produkter är att teckna ett privatlån. Vilken ränta som ges beror helt på belopp, amorteringstid och ekonomiska förutsättningar hos den som söker lånet. Ett exempel kan tas från Consector som jämför olika lån. De anger att de som söker lån via dem får nominell ränta på 2,95%-18,95%. Oavsett vilken ränta man får är den alltså lägre än den ränta som ges vid lång period av delbetalning hos inredningsbutiken.

I vissa fall kan det även vara billigare att teckna ett privatlån än att välja det räntefria alternativet på delbetalningen. Detta förutsatt att privatlånet inte har någon uppläggningsavgift och aviavgift.

Delbetalning kan alltså i viss fall vara det bästa alternativet – men även i vissa fall det sämsta. Tipset blir därför att jämföra olika finansieringslösningar så att inte soffan ska bli dyrare än nödvändigt.

Posted on: maj 2, 2017, by : Andreas